De Cosmeticaverordening voorziet in heldere wet- en regelgeving over de etikettering, waarbij de volgende hoofdlijnen in acht genomen moeten worden. In artikel 19 van de Cosmeticaverordening staat beschreven wat volgens de wet op het etiket van een cosmetisch product moet staan:

  • Naam en adres van fabrikant/importeur:
    De naam en het adres van degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het product. Vaak staan er meerdere adressen op het etiket, het adres waar het productinformatiedossier ligt moet dan worden benadrukt door bijvoorbeeld het adres te onderstrepen. Dit is informatief voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
  • Hoeveelheid:
    De nominale inhoud op het tijdstip van verpakking staat aangegeven in gewicht of volume.
  • Houdbaarheid:
    Voor de aanduiding van de houdbaarheid zijn in de Cosmeticaverordening twee verschillende systemen opgenomen. Welk systeem gebruikt moet worden is afhankelijk van de houdbaarheid na productie. Als producten ongeopend dertig maanden of langer houdbaar zijn, moet de gebruiksperiode worden vermeld. Hiervoor wordt het symbool met het geopende potje gebruikt. Is het product minder dan dertig maanden vanaf productie houdbaar, dan moet de houdbaarheidsdatum worden vermeld voorafgegaan met de woorden ‘bij voorkeur te gebruiken voor eind…’of het zandlopersymbool. In sommige gevallen, waarin het concept van houdbaarheid na opening niet relevant is, hoeft de houdbaarheidsdatum niet vermeld te worden.
  • Bijzondere voorzorgen in verband met het gebruik:
    Gebruiksaanwijzing hoe het product het beste toegepast kan worden. Ten minste de waarschuwingen en bijzondere voorzorgsmaatregelen die zijn aangegeven in de bijlagen III t/m VI van de Cosmeticaverordening moeten worden vermeld.
  • Batch- of codenummer:
    Dit is een uniek nummer van een product. Mocht er ooit twijfel bestaan over de kwaliteit van een product, dan kan eventueel worden nagegaan of dit voor de hele batch geldt.
  • Functie product:
    Omschrijving van het product, bijvoorbeeld badschuim, lippenbalsem, aftersun of scheerschuim. De functie van het cosmeticaproduct moet op de verpakking vermeld worden, tenzij deze duidelijk blijkt uit de verpakking of productnaam.
  • Ingrediëntendeclaratie:
    Alle ingrediënten die gebruikt zijn bij de productie moeten op de verpakking staan. Om de ingrediënten op uniforme wijze op cosmetica te kunnen vermelden, wordt gebruik gemaakt van gestandaardiseerde namen voor de ingrediënten, zogeheten INCI-namen. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredients. Lees alle INCI-namen op de website van de Europese Unie.
    De ingrediënten worden vermeld in volgorde van afnemend gewicht. Ingrediënten die voor minder dan 1% in het product aanwezig zijn, mogen in willekeurige volgorde worden genoemd aan het einde van de ingrediëntvermelding.
    In sommige producten worden nanomaterialen gebruikt. De naam van zulke ingrediënten wordt gevolgd door het woord ‘nano’ tussen haakjes.
  • Symbolen
  • Houdbaarheid
    De meeste cosmeticaproducten zijn lang, maar niet
    onbeperkt, houdbaar. Om de gebruiker van cosmetica
    hierover te informeren, staat een houdbaarheidssymbool
    of datum op het product afgedrukt. Het houdbaarheidssymbool stelt een geopend potje voor. Het symbool
    geeft aan: de periode na openen, waarin het product in
    optimale kwaliteit kan worden gebruikt. Deze periode
    wordt aangeduid met het aantal maanden (M). Het cijfer
    met de maandaanduiding kan in het potje of naast het
    potje worden geplaatst. Het symbool staat op cosmeticaproducten die ongeopend langer dan 30 maanden
    houdbaar zijn. Op producten die ongeopend korter dan
    30 maanden houdbaar zijn, staat aangegeven ‘bij voorkeur
    te gebruiken voor…’ of het zandlopersymbool. Als er
    niets op een product staat, is het product onbeperkt
    houdbaar.
  • Hoeveelheid
    De hoeveelheid van het product staat aangegeven in
    milliliters (ml) of gram (g). De ‘e’ bij de maat geeft aan
    dat dit de hoeveelheid is die met een wettelijke
    bepaalde afwijking wordt afgevuld. Producten zonder ‘e’
    moeten minimaal de aangegeven hoeveelheid bevatten